Vitaminer och Mineraler

VITAMINER OCH MINERALER:

B-vitaminer

Hela B-vitamin gruppen har en stark påverkan på personligheten. De är de viktigaste vitaminerna för att njuta av livet och må bra. Många för inte i sig tillräckligt med B-vitaminer. Bara att ha brist på en av B-vitaminerna kan ge stora symtom. Särskilt B-12 som påverkar energinivån. Det är stor brist av B-12 bland vegetarianer/veganer då dessa vitaminer finns i kött, fisk och skaldjur. Men människor som äter mycket av det har också oftast brist.
B-vitaminer är viktigt att ha påfyllt med varje dag för att må bra och fungera. Jag rekommenderar att ta B-komplex. Då får du alla viktiga B-vitaminer som också samverkar bra med varandra. B-vitaminer är snabbverkande för måendet och stödjer: Energi, hår, hud, nervsystemet, hjärnan, blodet, sömnen, cell produktionen, DNA:t, mental uthållighet med mera… Är du utmattad i stress (som blir allt vanligare) så kan du ha utmattade binjurar för att de producerar för mycket kortisol. Då kommer B-vitaminer hjälpa dig enormt då de stödjer binjurarna. Ta på tom mage för bästa upptag av tillskott.

D-vitamin

D-vitamin är väldigt viktigt och finns i bl.a. växter (D2) eller kroppens egna produktion när utsatt av solljus (D3).
D3 är den bästa för att det lagras mycket bättre i kroppen än D2. D-vitamin är lycko-vitaminen och är centralt för självläkning. Det håller dig glad och stark i skelett och muskler. Ger stabilt nervsystem, normala hjärtslag och energi. Ökar naturligt testosteron i män. Ger starkt immunförsvar och är inflammations bekämpande. Det fungerar som en naturlig antibiotika och skyddar även mot 16 olika former av cancer. Förbättrar minnet och reglerar hormoner för emotionell och psykisk stabilitet. Väsentligt för sköldkörteln. Vuxna bör ta 4-5000 IE och barn 1000 IE. I Sverige är det stor brist och är därför viktigt med tillskott eftersom solen är mer begränsad här. Vitamin D är inte alls farligt så som man har målat upp det. Det krävs oerhörda mängder för att det ska bli skadligt. Vitamin D har svartmålas av en anledning och det är för att vi inte ska hålla oss friska. Om hela kroppen exponeras av solljus under 10-15 minuter produceras 10 000-15 000 IE. Att vi ska utvecklar hudcancer när vi är i solen för mycket eller inte har solkräm är en lögn. Solen är inte farlig och är vår naturligaste energikälla. Det som är cancerframkallande är istället solkrämer som innehåller mängder av gifter och kemikalier. Det kan vara bra att veta att solglasögon kan minska D-vitamin produktionen i huden rejält för att hjärnan luras av att det inte är sol ute… 60-70% av världen har brist för att vi exponeras alldeles för lite av solljus. Därför är det viktigt med tillskott.

C-vitamin

Hjälper med nästan allt. Fungerar som en antioxidant i cellerna, bekämpar bakterier, parasiter. Hjälper kroppen att avgifta från allting som vi utsätts för som bly, fluor, bensol, droger, kemikalier, skadliga ingredienser i vaccin mm… Ökar upptaget av järn. Förebyggande mot strålning och hudens hälsa och skydd. Ger starkt immunförsvar och reparation av kroppen. Höga doser vitamin C botar cancer, läkande för trauman i våra cell-minnen. Nästan alla djurarter kan producera sitt egna vitamin C men inte människan. Den delen av vårt DNA har blivit avstängd. Vitamin C kan inte överkonsumeras heller då det följer med urinen.

Magnesium

Magnesium är en vanlig brist och reglerar många processer i kroppen. Aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler. Ökar upptaget av vitamin D, muskelavslappnande, energi-omsättande, bra för sömnen, blodtrycket, anti-deprimerande, bra mot migrän och ökar generell prestation. Det genomsnittliga dagliga intaget av magnesium är en femtedel av vad det var på 1900-talet. Dagsbehovet för en frisk människa är 350-400 mg men de flesta idag har ett kraftigt underskott.

Zink

Kroppen behöver zink för att fungera ordentligt. Du behöver inte så mycket men är en vanlig brist och viktigt att få i sig varje dag. Zink bidrar till starkt immunförsvar, effektiv sårläkning, stödjer smak och lukt, anti-viral och anti-inflammatorisk. Det spelar en roll för att upprätthålla cellulär metabolism och genuttryck och har anti-deprimerande effekt.

Jod

Brist på jod är en av de vanligaste i världen. Det är ytterst viktigt för sköldkörteln som styr ämnesomsättningen. Många har idag problem med sköldkörteln utan att de vet om det.
Jod optimerar energin, bidrar till hälsosam vikt och metabolism. Avgiftar farliga strålning, fluor, kvicksilver, klorid. Hjälper barn med autism.
En bra källa för Jod är “havssalt med jod” (utan E-ämnen).

Detta är bara några av de viktigaste men som är vanligast att ha brist på. Alla mineral är viktiga och finns av en anledning. Självklart är mat det bästa. Men grönsaker idag innehåller bara en sjättedel av vad de innehöll på 1900-talet på grund av genmodifiering och gifter. Det kräver också mycket tid och ansträngning för att äta bra. Jag tycker att kosttillskott är toppen bara man väljer pålitliga källor för bästa kvalité utan syntetiska ämnen.
Upptaget av kosttillskott är som bäst mellan måltiderna och inte under då bara en liten del tas upp.

Jag inte är någon läkare så detta skall inte ses som medicinska råd utan endast informationssyfte.